Møt David Hahn: – Speidergutten som bygde en ATOMBOMBE i mammas bakhage

Møt David Hahn: – Speidergutten som bygde en ATOMBOMBE i mammas bakhage

David Hahn var ikke helt som de andre barna. Han var speider, og det er tross alt bedre enn å være korgutt i den katolske menigheten. Ikke noe rart i det. Problemet var kunnskapsmerkene. I USA finnes det nemlig et bragdmerke for kjernefysikk. Og herfra er INGEN TING normalt lenger.

Læreboken i faget ble laget for speidere på 50-tallet, og da var holdningen til kjernefysikk litt annerledes enn i dag. Dengang kunne man finne radioaktive isotoper over alt. Man hadde dem i alt fra leppestift til klokkedekaler. Isotoper strålte ut energi, og energi er jo bra for oss, var mantra. Det var som koffein, guano*) og taurin på en gang. Beklagelig nok var de var ikke noe mindre kreftfremkallende enn i dag. Setter man dette opp mot at David Hahn var speider på 80-tallet, så begynner dette å ta form. For de av oss som vokste opp dengang, er det ikke noe feil i at barn lekte både ute og oppi trærne. Vi kunne til og med huske uten spesiallagde fargerike matter under.

Noen av oss bygde til og med Lego uten hjelm.

Enda før David Hahns “storhetstid” fikk man kjøpt de merkeligste forsøkskit til barn. Denne hadde i seg “en liten dæsj” med anriket Uran 238.

Nå skal det sies at den amerikanske speiderboken, tross at den var sørgelig utdatert, kun forklarte teoriene og oppfordret unge håpefulle menn å bygge modeller som forklarte nettopp det. Det var dessverre ikke nok for David. Han ville utforske “the real thing”.

Dette er egentlig en samlig videoer om samme tema. Vi anbefaler 1 og 3, etter som 3 innegholder intervju med mannen selv. Det egentlige poenget med hele greia er også en historie om at ingen reagerte. Og gudene skal vite at mange kunne HA REAGERT før David i praksis bygde det som kunne ha blitt en atombome i skjulet i mammas bakhage.


Vi begynner like godt med den morsomste kortversjonen:

 

YouTuber Joe Scott har en litt mer utførlig utgave av samme historie: 


…mens YouTuber Kenneth Hough har laget denne,

som inkluderer intervjuer med “godgutten” selv:

Det tragiske bakteppet til denne historien er at mamma tok det innover seg at hun hadde sett gjennom fingrene med foreldreansvaret og tok sitt eget liv, samt at David selv også avsluttet livet tidlig. Overraskende nok døde han ikke av stråling, men av forgiftning fra en kombinasjon av alkohol og fentanyler – omtrent det samme som Ketorax i Norge.

*) Jada! Vi vet at frukten heter Guarano, men du må innrømme at misforståelse ne er litt morsom?