NAV ventes å innføre strenger regler for uføretrygt – Nå må du bevise manglende lem

NAV ventes å innføre strenger regler for uføretrygt – Nå må du bevise manglende lem

Regjeringen skjerper nå inn reglene for uføretrygd. Etter de nye reglene må man ha amputert minst en kroppsdel, eller “et lem”, som de skriver i den nye forskriften, for å kvalifisere til utbetaling. De store taperne er psykiatripasientene. “Såkalt mentalt syke må ta seg sammen”, står det i pressemeldingen fra NAV.

– Det er ikke vi som lager reglene, sier Sture Fiis ved NAV Notodden. Han var den enste som var dum nok til å snakke med media når nyheten slapp i dag tidlig. – Vår jobb er bare å sette budsjettene ut i live. Hvis vi kan gjøre det på et usympatisk sett, blir det jo litt moro for oss her på kontoret. Det er jo bare klager, misnøye, trusler og drit her. Så litt moro skal vi jo ha.

– Sånn det funker, forteller han; – …er at vi får vite hvor mye mindre penger vi har å dele ut, og så kommer vi på lokalkontorene med innspill om hvordan vi kan ekskludere noen flere denne gangen og. Det gjelder å være kreativ, for det vanker glass-Cola og Napoleonskake på den som som får ideen sin vedtatt.

Saken nå ar altså at man må bekrefte mins en amputasjon eller manglende lem for at utbetalingene skal fortsette.

Førstkontorist Sture Fiis ved NAV Notodden

– Dere er ikke redd for at folk i desperasjon skader seg selv for å skaffe beviser da, Fiis?

– Neei!, humrer han; – Amputasjon er ikke noe man må gjøre selv. Vi har medisinsk personell stående klar til de som behøver en unnskyldning. Greia er at, skal du ljuge til oss, så får du gjøre det så det svir.

– Hva med de som har plager som ikke synes. De mentalt syke for eksempel?

– Det finnes så mye fint å ha på ting som svir og smerter i dag. Jeg har selv hatt fotsopp og det gikk over helt av seg selv. Et par måneders sykefravær og jeg var frisk som en fisk. 

– Men da vet du jo hvordan det er??

– Er du heit tett? Vi har ikke sykefravær i NAV. Her har vi full lønn. Og de mentalt syke. De får ta seg sammen. Jeg var selv skikkelig lei meg nr det var kollegaen min i Drammen og ikke jeg som fikk Napoleonskaken og ikke jeg. Det gikk over. Jeg kjøpte en pakke kjeks og en Cola med skrukork selv.

Trygdemottaker Harald Blad-Espanjol fra Notodden mener den nye ordningen fungerer bra.