Stopper utdanning i Nynorsk sidemål ved alle Norske skoler

Stopper utdanning i Nynorsk sidemål ved alle Norske skoler

Skolesjefen ved det nye Fotsopp- og Utdanningsdepartementet har bestemt at det nå ikke lenger skal satses på nynorsk i norsk grunnskole. Hun vil heller gjøre samisk og trøndersk til obligatoriske fag. 

Den nye skolesjefen i det nye Fotsopp- og Utdanningsdepartementet hviler ikke på laurbærene etter utnevnelsen i Stortinget forrige mandag. Nå vil hun ha vekk nynorsk sidemålsundervisning med umiddelbar virkning.

Den nye Skolesjefen Tara N. Tella vil være et godt forbilde for de unge.

– Allerede over ferien vil vi avslutte all nynorsk i skolen, sier hun; – Dette er et kunstig språk basert på skribleriene til Ivar Aasen. Trøndersk og samisk derimot er viktig å kunne. Først og fremst fordi det er helt umulig for oss andre å forstå hva de vil. Nynorsk derimot, går det lett an å gjette seg til en mening ved.

Vi møter henne på samfunnshuset i Kautokeino, der hun taler til et entusiastisk publikum. – Vi skjønner ikke bæret av hva dere sier!, roper hun ut; – Det er dere og trønderne. Fatter ikke en dæmn skit! Vi må lære folk å forstå. Vi kan ikke ha noe av at dere driver og konspirerer uten å forstå hva dere planlegger. 

Forsamlingen ler, men skolesjef Tara N. Tella forblir like blek og alvorlig.

Vel ute tar vi tak i to lokale ildsjeler, som nå kan puste lettet ut etter en lang kamp. – Skal du oppholde deg i Kautkeino bør man kunne samisk!, sier Ante Vonti Jompa og kikker bort på kollega, lege og reindriftskollega Ante Biotika.

Boitika er også fylkesoverlege og fjerde generasjon kvakksalver. – Her heter alle Ante, sier han; – Søstra mi heter Sarah …men hun er mann, unnskylder han og begir seg ut i snøkavet.

Lokale elever lærer seg Samisk haik. En viktig aktivitet i et samfunn uten offentlig kommunikasjon eller infrastruktur